"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302995\/themes\/182832\/v\/2034353\/assets\/author1.jpg?20231024113945"

Waarmee kun je je koffiemachine ontkalken?

8 Oktober 2021
Waarmee kun je je koffiemachine ontkalken?
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar
Ontkalkers worden geleverd in poeders, tabletten, en in een vloeibare vorm. In alle gevallen worden ze gemengd of verdund met water.

Ontkalken gebeurt op basis van onderstaande stoffen:

- Citroenzuur
- Sulfaminezuur
- Melkzuur
- Azijn
- Zoutzuur

Ontkalken met citroenzuur
Vrijwel de meeste ontkalkers bevatten citroenzuur. Citroenzuur is biologisch afbreekbaar, waardoor je de oplossing dus simpelweg door het riool kan spoelen. Het grote bijkomend voordeel van citroenzuur is dat het vervelende geurtjes neutraliseert. Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking.

Ontkalken met sulfaminezuur
Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking. Het is kleur en reukloos waardoor het zeer geschikt is voor ontkalking van huishoudelijke apparatuur. Een andere naam voor sulfaminezuur is amidosulfonzuur. Amidosulfonzuur is schadelijk voor in het water levende organismen. Sulfaminezuur ontkalkt tevens goed bij lage temperaturen.

Ontkalken met azijn(zuur)
Doe dit in geen geval. Azijn veroorzaakt een zeer onaangename geur tijdens en na het ontkalken. Bovendien kan het kunststofmateriaal in uw espressomachine deze smaak aannemen waardoor het aroma van de espresso wordt beïnvloed. Daarnaast is azijn een zeer krachtige stof welke uw machine kan aantasten.

Ontkalken met zoutzuur
Ook het ontkalken met zoutzuur wordt sterk afgeraden. Zoutzuur is een zeer krachtig middel, wat industrieel gebruikt wordt om kalk agressief te verwijderen bij boilers en dergelijke. Gebruik dit nooit voor uw waardevolle espressomachine.

Ontkalken met melkzuur
Ook melkzuur is een natuurlijk product, welke kalk snel verwijderd. Evenals het citroenzuur is het biologisch afbreekbaar.

Gerelateerd: Wat is het verschil tussen citroenzuur en melkzuur?